Maarts viooltje

Maarts viooltje

Doorgaans bloeit het maarts viooltje vreemd genoeg pas in april, maar dankzij de extreem zachte winter krijgt dit vaste, wintergroene plantje nu in ‘de goede maand’ zijn violetblauwe bloempjes.

Geparfumeerd strijkorkest

De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is wel heel toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Het maarts viooltje is heel geschikt als bodembedekker en houdt van een plek met wat schaduw, bijvoorbeeld aan de voet van een struik. Hetzelfde geldt voor het labradorviooltje, Viola labradorica, eveneens een vaste, laagblijvende (maar niet wintergroene) viool met kleine, paarse bloemen.

Violen zorgen voor een vrolijke noot

Er zijn heel veel soorten violen, zoals de winterviool die nog tot in mei kan bloeien. In ons tuincentrum in Beek vind je nu ook een groot aanbod van voordelig geprijsde uitbundig bloeiende voorjaarsviolen met prachtige bloemkleuren, van licht- en donkerblauw of paars tot geel en wit, driekleurig en met of zonder donker getekende hartjes. Wanneer je telkens de uitgebloeide bloempjes verwijdert bloeien alle soorten violen eindeloos lang door. Zet de violen op een lichte plek, maar niet in de volle zon en geef ze regelmatig water en voeding. Ze staan ook heel vrolijk in een hangmand aan de pergola of bij de voordeur.

Violen voor binnen en buiten

Je kunt de violen ook in een leuke pot of mand binnen op een niet al te warme plek, dus niet bij of boven de verwarming, zetten. Geef ze een keer per week vloeibare voeding. Als ze zijn uitgebloeid kun je de violen in de tuin uitplanten, want het zijn in principe vaste planten. Zorg er dan wel voor dat de temperatuurovergang tussen binnen en buiten niet al te groot is door ze langzaam aan het koelere weer te laten wennen. Dat betekent dat je ze moet 'afharden', net zoals kuipplanten die je in een onverwarmde kamer, in de schuur of garage hebt laten overwinteren. Zet ze bij zacht lenteweer overdag buiten en haal ze 's avonds weer naar binnen, totdat de nachttemperaturen niet meer richting de nul graden gaan. Plant ze in goed gedraineerde grond, want violen houden niet van natte voeten.

Extra violentips

  • Paarsblauw bloeiende violen staan heel mooi in witte, grijze en lichtblauwe potten of bakken.
  • Violen met witte of gele bloemen combineren mooi met terracottapotten en houten bakken.
  • Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat ze langer doorbloeien.
  • De bloemen van onbespoten viooltjes zijn eetbaar. Garneer er een salade mee of versuiker ze en versier er een toetje, cake of taart mee!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...