Maak je tuin regenbestendig

Maak je tuin regenbestendig

Het klimaat verandert merkbaar. Afgelopen winter was extreem zacht, stormachtig en nat. Eerder gaven we op deze site van ons tuincentrum in Beek al tips om je tuin windbestendig te maken. Maar hoe voorkom je dat je tuin verandert in een zompig moeras waarin je planten, struiken, bollen en bomen verdrinken en dat de vele regenbuien schade aan je huis en andere bezittingen veroorzaken?

5 slimme tips om je tuin waterproof te maken

  1. Houd bij de aanleg van je tuin de vuistregel van circa 40 procent bestrating (terras, oprit, paden) en 60 procent beplanting aan. De grond en beplanting kunnen een overvloed aan regenwater dan goed verwerken, waardoor je waterschade voorkomt. Denk ook aan een groen dak, op je huis, schuur of garage met beplanting die regen opvangt en opneemt.
  2. Gebruik halfverharding voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers, schelpen en gras, zorgen ervoor dat regenwater door de grond en de planten kan worden opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook semi-waterdoorlatende tuintegels. Of houd brede voegen aan tussen je terrastegels.
  3. Laat je tuin en je terras vanaf het huis iets naar beneden toe aflopen en plaats eventueel een goot of ondergronds filtratiekrat.
  4. Vang regenwater op in een regenton en/of een vijver. En vergeet niet elk jaar de dakgoten schoon te maken.
  5. Kies waterbestendige en dorstige planten, struiken en bomen, zoals hortensia's, varens, bamboe, kattenstaart (Lythrum), lenteklokje (Leucojum), penningkruid, Virginische lobelia, meidoorn, kornoelje, kardinaalsmuts, berk, esdoorn en wilg. Een gazon kan ook wel wat waterplassen hebben.

Ons tuincentrum in Beek wenst je droge voeten deze lente!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...