Nationale Boomfeestdag 2020

Nationale Boomfeestdag 2020

Helaas. Ook de Nationale Boomfeestdag die op 18 maart in Nederland zou plaatsvinden is vanwege de coronacrisis uitgesteld. Het is de tweede keer in de 64 jaar durende traditie dat dit moet gebeuren. De eerste keer was in 2004, in verband met het overlijden van oud-vorstin Juliana op 20 maart. In deze tijd waarin iedereen wel doordrongen is van het belang van bomen in de strijd tegen de wereldwijde stikstofuitstoot, moet je je door het uitstel van de Boomfeestdag tot het najaar vooral niet laten ontmoedigen, want maart is een prima maand om een (kleine) boom te planten.

Geen tuin zonder boom

Bomen bieden ons zó veel voordelen, dat ze eigenlijk in geen enkele tuin mogen ontbreken, al plant je maar één klein exemplaar. Genoeg redenen om een boom te planten. We noemen een paar van de belangrijkste:

  • Bomen slaan CO2 op en geven zuurstof af
  • Bomen filteren fijnstof
  • Bomen zorgen voor verkoeling
  • Bomen bieden beschutting en nestplekken aan vogels
  • Bomen bieden voedsel aan insecten zoals bijen en vlinders
  • Zonder bomen geen appels, peren, pruimen, noten....

Lentebloesem

Wie kijkt er in het prille voorjaar nu niet reikhalzend uit naar het eerste groen en de eerste bloemen? Er zijn tal van bomen die juist nu een hele straat kunnen opfleuren met hun rijke bloesems, die soms ook nog eens heerlijk geuren.

5 fraaie bloesemboompjes:

  1. Kersenboom (Prunus). Hierin heb je ruime keuze, van flinke exemplaren tot boompjes die in een grote pot passen. Ook aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels en in de herfst met prachtig gekleurd blad.
  2. Sierappel (Malus). Ook hiervan zijn er veel verschillende soorten in verschillende formaten, met bloemen en later vruchten in verschillende kleuren. Je doet er ook zowel bijen en vlinders als vogels een plezier mee.
  3. Magnolia. De populaire Magnolia stellata wordt maximaal 8 meter hoog en past dus ook in een kleine tuin. De witte bloemen van de stermagnolia verspreiden ook een heerlijke, zoete geur. Ja, hij bloeit maar kort, maar er zijn ook magnoliasoorten die twee keer per jaar bloeien. Ook mooi in de herfst, wanneer de boom prachtig gekleurd blad krijgt.
  4. Judasboom (Cercis) bloeit in maart-april met massa's paars-roze bloempjes die bijen volop voedsel bieden. Ook geschikt voor een kleine tuin, want hij wordt zo'n 8 meter hoog.
  5. Meidoorn, een struik of kleine boom, wordt vroeg in het jaar gesierd door witte of rood-roze, geurende bloemen, vormt daarna vruchten waar de vogels wel pap van lusten en is ook belangrijk voor bijen en vlinders. Dan heeft hij ook nog eens fraai herfstblad en biedt hij beschutting tegen wind en storm.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...