In augustus hadden we weer een ongekende hittegolf. September telt ook een aantal opvallend warme dagen. Veel mensen puffen dan wat af. Ook onze tuin-, terras- en balkonplanten hebben het bij hoge temperaturen zwaar te verduren. We willen ze graag voldoende water geven, maar tegelijkertijd moeten we zuinig omspringen met water. Ons tuincentrum in Beek geeft je graag slimme tips waarmee je het meeste uit elke druppel haalt en je je tuin- en balkonplanten dagenlange hitte en droogte helpt te doorstaan.
9x wijs met water in de tuin en op het balkon
- Gebruik liever halfverharding dan tegels voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind en houtsnippers, zorgen ervoor dat, als het regent, het water makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Beek. Paden van gras zijn ook een goede optie.
- Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om regenwater op te vangen, dat je dan op warme, droge dagen gratis en voor niks voor je tuin- en potplanten kunt gebruiken.
- Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan dat door de wortels van de potplanten kan worden opgenomen. Gebruik daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Breng een laag potscherven en/of hydrokorrels onder in de potten en bakken aan, want die houdt het (regen)water vast.
- Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel en kan het blad van planten in de felle zon verbranden.
- Zet de (zwenk)sproeier tweemaal in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden. Hetzelfde geldt voor sproeien met de tuinslang. Doe dat zeker minstens een half uur per border in plaats van vijf minuutjes, in de vroege ochtend of late avond.
- Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
- Heb je een grote tuin of veel potten en bakken op je balkon? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in Beek.
- Zet je potten en bakken op een plek in de (half)schaduw. Dan hebben ze minder water nodig.
- Voor wat verkoelende schaduw voor jezelf en je tuinplanten kun je zorgen door een schaduwdoek op te hangen, door een (kleine) boom of grote struiken te planten of een begroeide pergola aan te leggen.
In ons tuincentrum in Beek vind je de nieuwste sproeiers, tuinslangen met haspels, automatische watersystemen, druppelslangen, regentonnen, vogeldrinkschalen en waterschotels voor onder potten en kuipen.