Nu doen: meer wintergroen!

Nu doen: meer wintergroen!

Het wordt kouder en donkerder. Koning Winter is in aantocht. De herfst is gelukkig een prima periode om nog nieuwe planten, struiken en bomen in de tuin te zetten, want de grond is warm en vochtig. Het najaar is zelfs dé tijd om voorjaarsbollen te planten, in de tuin en in potten. Dat kan allemaal zolang het overdag niet vriest en de grond nog niet bevroren is.

We hebben het al vaker op deze site van ons tuincentrum in %locations% geschreven: ook tuinieren is vooruitzien. Wil je vanaf november dus niet maandenlang tegen een kale, bruine of zwarte vlakte aankijken, maar juist plezier beleven aan mooie groene planten en struiken en aan kleurige basten, bessen en bloemen? Waar bovendien ook weer tuinvogels op afkomen!? Ga dan nu aan de slag!

Een mooie tuin in elk seizoen

Een aantrekkelijke tuin is opgebouwd uit lagen, van hoog naar laag en vice versa. Met verschillende bloem- en bladvormen en -kleuren en een groen ‘geraamte’ in de vorm van struiken, hagen en (kleine) bomen. In elk seizoen. Dat zorgt voor variatie en diepte en doet een tuin groter lijken. Ook nuttige insecten, vogels en andere kleine dieren, zoals egels, houden van zo’n gevarieerde omgeving.  

Wintergroene bodembedekkers

Er zijn heel veel sterke, wintergroene planten met mooi of opvallend blad. Zelfs  onder een boom of grote struik vormen ze een buitentapijt waar je weinig werk aan hebt, dat bovendien onkruid tegenhoudt. Kijk in ons tuincentrum in %locations% eens naar de volgende laagblijvers:

  • Schaduwkruid (Pachysandra) is ijzersterk, heeft leerachtig, glanzend groen of bont blad en bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. Zoals de naam al aangeeft doet hij het goed in (half)schaduw.
  • Maagdenpalm (Vinca) vormt een wintergroen tapijt en bloeit in het voorjaar met witte of violette bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) wordt iets hoger en krijgt iets grotere bladeren en bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). De maagdenpalm doet het ook in de schaduw, maar bloeit dan iets minder uitbundig.
  • Mansoor (Asarum) heeft glanzend, donkergroen niervormig blad en gedijt in (half)schaduw.
  • Dovenetel (Lamium) is er in verschillende soorten, met bont, licht of donkergroen blad en roze, witte of paarse bloemen die bijen aantrekken. Dovenetel doet het goed in de halfschaduw en kan woekeren, maar je trekt de plant heel makkelijk uit de grond, met wortel en al.  
  • Klimop is vooral bekend als klimplant, maar je kunt deze ook over de grond laten kruipen. De plant is zo sterk dat je hem een woekeraar kunt noemen, dus snoei hem af en toe terug uit een struik, tegen de bast van een boom of van het tuinpad of terras, voordat hij de boel overneemt. De afgeknipte ranken kun je vervolgens in een boeket verwerken, voor binnen of op de tuintafel. Er is trouwens ook een struikvormige – eveneens wintergroene – klimop.

Wintergroene struiken met geurige bloemen

Ja zeker, die bestaan ook. Drie aanraders:

  • De sneeuwbal Viburnum tinus kan zo’n 3 meter hoog worden, houdt van een zonnige standplaats en draagt van november tot mei wit-roze bloemknoppen die zich ontvouwen tot witte, lichtgeurende bloemschermen die daarna in staalblauwe bessen kunnen veranderen.
  • Van de mahoniestruik (Mahonia) bestaan verschillende soorten, maar de flinke struik valt op door de stekelige, glanzende groene bladeren die in de winter purperrood of brons kunnen kleuren en de felgele, geurende bloemaren die al in november kunnen verschijnen. De blauwe bessen zijn een lekkernij voor vogels. Mahonia houdt van een plek in de (half)schaduw.
  • De vleesbes (Sarcococca) heeft wat weg van een buxus, maar dan met groter, glanzend donkergroen blad. Hij kan tot zo’n 1,5 meter hoog worden en bloeit in de winter met zoete witte bloempjes. De struik wordt daarom ook wel ‘zoete buxus’ genoemd. Na de bloei draagt hij paarszwarte of rode bessen. De struik staat graag op een zonnige, beschutte plek.

Houd deze site in de gaten voor meer tips over winterbloeiers, bomen met opvallende basten en struiken met kleurige stelen of bloemen op ‘het kale hout’ die de donkere maanden aanzienlijk opfleuren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Neem winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk meer thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter. Ga dus op een vorstvrije, droge en windstille dag lekker in de tuin aan de slag! Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht doet een mens goed, zeker in deze barre tijden. Op deze site van ons tuincentrum in %locations% gaven we al eerder tips over snoeien en stekken in de winter. Nu een handig stappenplan voor hoe je winterstekken neemt.

Lees meer...
Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in %locations% berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die v...

Lees meer...
5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zi...

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Kies een vorstvrije, droge dag om lekker in de frisse buitenlucht een paar struiken of bomen te snoeien of daar stekken van te nemen. Een coronavrije activiteit die je bovendien helpt te ontspannen én wat calorieën te verbranden na de vaak overvloedige feestmaaltijden.

Welke struiken en bomen snoei je...

Lees meer...