11 tuintips voor december

11 tuintips voor december

Buiten is het donker, kaal en guur en we moeten ons nog altijd aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – meer dan ooit zo gezellig mogelijk te maken. Daarvoor heeft ons tuincentrum in %locations% gelukkig genoeg in huis. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en het balkon. We geven je graag leuke en praktische tips voor de decembermaand.

 1. Vul potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya), wintergroene klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe en/of zilverstruikje (Calocephalus brownii). Plaats de fleurige potten en manden op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur.
 2. Zolang de grond niet bevroren is en het overdag niet vriest kun je tot medio december de laatste voorjaarsbollen planten, ook in potten.
 3. Geef je tuin in de winter kleur met wintergroene en/of bessen dragende planten en struiken, bomen met opvallende basten en winterbloeiers, zoals de winterjasmijn,  mahoniestruik en de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.
 4. Maak of koop een decoratieve kerstkrans voor aan de voordeur. Gebruik groen en bessentakken uit eigen tuin of haal dit en een al groen geprepareerde krans bij ons tuincentrum in %locations%, eventueel aangevuld met mooie weer- en windbestendige decoraties, zoals dennenappels, dieren- en kerstfiguurtjes. Je kunt er ook nog een fraai lint en een lichtsnoer omheen draperen.
 5. Sla je slag op onze kerstafdeling, waar je niet alleen mooie kerstdecoraties, maar ook leuke cadeaus voor de feestdagen vindt. Wacht niet te lang met het uitzoeken van een kerstboom; een echte die heerlijk geurt of een niet-van-echt-te-onderscheiden kunstboom die je elk jaar weer kunt gebruiken. Keuze genoeg, groot of klein. We hebben ook minikerstboompjes voor in de vensterbank of op de tuin- en terrastafel.
 6. Uiteraard heeft ons tuincentrum in %locations% ook allerlei soorten sfeervolle (geur)kaarsen, windlichten, lantaarns, vuurkorven en lichtsnoeren en -netten. Je kunt de lichtsnoeren op heel veel manieren gebruiken, rond de tuintafel, over boomtakken, de pergola en/of de balkonreling…
 7. De winter is een goede tijd om (een deel van) de tuin te renoveren. Of je nu een pad, terras of tuinverlichting wilt aanleggen, de schutting of het tuinhek moet repareren of een overkapping of buitenkeuken wilt bouwen of laten plaatsen.
 8. Haal alle waterschalen onder terras- en balkonpotten weg en zet ze in de schuur of garage. Ruim de schuur of garage op en maak tuingereedschap schoon en scherp en laat het eventueel repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.
 9. Controleer de in de garage of op zolder overwinterende kuipplanten regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag. Geef geen tot weinig water. Je kunt aan de potgrond voelen hoe droog deze is en of er eventueel een beetje water nodig is.  
 10. Snoei rozen, appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, kiwi, bessenstruiken en bladverliezende hagen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Ook vaste tuinfuchsia’s kunnen, zodra ze al hun blad verloren hebben, flink gesnoeid worden. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel.
 11. Voer de tuinvogels. In ons tuincentrum vind je een groot assortiment voederhuisjes, -schalen en -silo’s en soorten vogelvoer. Het is ook leuk om samen met de kinderen zelf vetbollen met zaden, pitten en noten te maken en pindaslingers te rijgen.

Het hele team van ons tuincentrum in %locations% wenst je heel fijne feestdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Neem winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk meer thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter. Ga dus op een vorstvrije, droge en windstille dag lekker in de tuin aan de slag! Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht doet een mens goed, zeker in deze barre tijden. Op deze site van ons tuincentrum in %locations% gaven we al eerder tips over snoeien en stekken in de winter. Nu een handig stappenplan voor hoe je winterstekken neemt.

Lees meer...
Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in %locations% berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die v...

Lees meer...
5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zi...

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Kies een vorstvrije, droge dag om lekker in de frisse buitenlucht een paar struiken of bomen te snoeien of daar stekken van te nemen. Een coronavrije activiteit die je bovendien helpt te ontspannen én wat calorieën te verbranden na de vaak overvloedige feestmaaltijden.

Welke struiken en bomen snoei je...

Lees meer...