Kerstboomtips

Kerstboomtips

Grote bomen, kleine bomen, bomen voor binnen, bomen voor buiten. Er zijn trendy kerstbomen van metaal of houten planken en allerlei soorten kunstbomen die niet van echt te onderscheiden zijn. Sommige kunstbomen hebben zelfs geïntegreerde verlichting, zodat je niet hoeft te stoeien met lichtsnoeren en je lekker snel klaar bent met het opzetten van je boom. En dan hebben we natuurlijk de oude vertrouwde en heerlijk geurende ‘echte’ kerstboom, met of zonder kluit. Miniatuurboompjes, zoals de dwergspar Picea glauca ‘Conica’ en de parasol-den Pinus pinea ‘Silver Crest’, zijn ideaal voor op de tuin- of balkontafel, maar je kunt ze ook prima binnen een mooi plekje geven. De dwergkerstboompjes zijn bovendien leuk om cadeau te geven.

Je ziet door de bomen bijna het bos niet meer en je kijkt je ogen uit op de kerstshow in ons tuincentrum in Beek. We helpen je graag op weg bij het kiezen van je kerstboom of -boompje.

Top 5 echte kerstbomen

  1. De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is al jaren de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden en stevige takken die niet snel doorbuigen. Bovendien valt de Nordmannspar niet snel uit en geurt hij bij aanraking.
  2. De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden. Ook geurt hij lekker en valt hij niet snel uit.
  3. De edele zilverspar heeft sterke takken met zachte, glanzende grijs-blauwe naalden die heerlijk geuren. Je kunt met het groen van de edele zilverspar ook prima kerststukjes maken. Hij geurt lekker en valt nauwelijks uit.
  4. De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, scherpe naalden met een blauw-grijze gloed. Ook deze kerstboom valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  5. De traditionele kerstspar is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit.

5 Verzorgingstips voor je kerstboom

  1. Zet de boom direct in een emmer water en laat hem eerst een paar dagen in de garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.
  2. Zaag bij een kerstboom zonder kluit vijf tot tien centimeter van de stam voordat je hem in een emmer water zet en vervolgens in een standaard met waterreservoir.
  3. Laat het net om de boom zitten totdat je hem in de standaard of in een pot hebt gezet. Dat gaat veel makkelijker dan wanneer je je tussen de uitwaaierende, prikkende takken door moet worstelen.
  4. Zet de boom niet naast of boven de verwarming, want dan droogt hij sneller uit, waardoor de naalden sneller uitvallen. Zorg ervoor dat hij voldoende daglicht krijgt.
  5. Vul het waterreservoir in de standaard regelmatig aan of geef een boom met kluit in pot regelmatig water. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken. Kleine boompjes, zoals de dwergspar Picea glauca ‘Conica’, kun je ook af en toe licht benevelen met een plantenspuit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...