Maak een kerstbuffet voor de tuinvogels

Maak een kerstbuffet voor de tuinvogels

Helaas, ook ons tuincentrum in %locations% heeft vanwege de bekende ellende tot 19 januari 2021 de deuren moeten sluiten. Terwijl we onder andere heel veel lekkernijen voor de tuinvogels in huis hebben, plus allerlei soorten voederschalen, -huisjes, en -silo’s. Maar met een beetje creativiteit kun je de tuinvogels toch een waar kerstbuffet voorschotelen. Leuk om te doen, zeker samen met de kinderen die zich nu al snel zullen vervelen. Je beleeft er dubbel plezier aan: eerst gezellig samen bezig, daarna genieten van al dat gefladder voor het raam. Nog een bonus: de vogels helpen je in de strijd tegen de vraatzuchtige slakken en rupsen in de tuin.

1 Rijg een pindaslinger

Koop een zak ongebrande doppinda’s in de supermarkt. Neem dun, maar stevig touw en een borduurnaald met een groot oog. Rijg het touw door het oog van de naald en doorboor er de dop van de pinda’s mee. Prik in de holle delen van de dop tussen de pinda’s. Lukt dit niet meteen met de naald? Gebruik dan een spijker of een punt van een schaar om een gaatje in de pindadop ‘voor te boren’. Maak de slinger zo lang of kort als je wilt. Maak met het touw een dikke knoop aan de onderkant van de slinger en een stevige lus aan de bovenkant waarmee je de slinger aan een boomtak of aan de pergola hangt.

2 Maak een fruitschaal of fruitslinger

Fruit is niet alleen een gezonde lekkernij voor ons, maar ook voor vogels. Die zijn dan ook heel blij met bessenstruiken en fruitboompjes in je tuin. In de winter kun je onze gevederde vrienden extra verwennen met rozijnen en gedroogde stukjes of schijfjes appel, peer en sinaasappel. Je kunt deze op een schaal op de tuin- of balkontafel leggen, maar er ook een vrolijke slinger van maken door ze om en om met naald en draad aan elkaar te rijgen.

3 Smeren maar met vogelpindakaas!

Ook vogels zijn dol op pindakaas, maar dan niet op de gewone, maar op de speciale, zoutloze vogelpindakaas, die nu in veel supermarkten verkrijgbaar is. Misschien heb je in ons tuincentrum in %locations% al zo’n speciaal hangkastje voor vogel-pindakaas gekocht, waar de pot precies in past. Anders kun je gedroogde dennenappels of lege rollen wc-papier volsmeren met vogelpindakaas en deze eventueel nog door een schaaltje vol vogelzaden rollen. Rijg een stevig touw of draad rond de dennenappels of wc-rolletjes en knoop ze met een lus aan een boomtak of aan de pergola.  

4 Maak je eigen voedersilo

Tegenwoordig heb je de mooiste design vogelvoersilo’s, waar je allerlei lekkers in kunt doen, zoals zonnebloempitten, ongezouten pinda’s en vogelzaad. Maar je kunt er ook zelf een maken met behulp van een lege, schone petfles, oude pollepels, een stanleymes, een metalen haakje en een stuk touw. Maak met het stanleymes voorzichtig twee inkepingen op gelijke hoogte aan weerszijden in de plastic fles en steek daar de pollepels doorheen. Vul de fles met vogelvoer. Schroef het haakje in de dop van de fles en knoop daar met touw een lus aan. Doe de dop op de fles en hang hem in de boom of pergola of tegen de schutting.

5. Vet lekker!

Zelfgemaakte of kant-en-klare vetbollen of andere -vormen gebruik je alleen als het echt winters koud is. Bij warmere temperaturen wordt het vet al snel ranzig en minder smakelijk. En de jonge vogels die in het voorjaar uit het ei kruipen kunnen het vet niet verteren. Gebruik een blok ongebruikt en ongezouten frituur- of kokosvet en laat dit langzaam smelten in een steelpan. Laat het vet even afkoelen en meng er – terwijl het nog vloeibaar is – rozijnen, strooivoer en/of zonnebloempitten door. Giet het mengsel vervolgens in een koek-, muffin- en/of cakevorm of in een oude drinkbeker. Laat de lekkernijen goed afkoelen, verwijder de koek-, muffin- of cakevorm en zet je vettige vogelsnacks vervolgens op de tuin- of terrastafel. Wil je je vogeltraktatie liever ophangen? Leg dan een stevig touw in het nog vloeibare mengsel. Krijg je het vet niet makkelijk uit de drinkbeker? Zet deze dan eerst even in een laag warm water in de wasbak.

Meer vogelpret

Zet alvast in je nieuwe agenda of maak een notitie in je smartphone: op 29, 30 en 31

januari 2021 vindt weer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Dan kun je meedoen aan het tellen van de vogels die je tuin of balkon bezoeken. Tegelijkertijd leer je vogels te identificeren en help je mee aan de kennis over het wel en wee van de verschillende vogelsoorten. Meld je alvast aan voor de voorpretmails, zodat je herkenningstips en weetjes ontvangt en mee kunt doen aan een leuke quiz: vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Neem winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk meer thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter. Ga dus op een vorstvrije, droge en windstille dag lekker in de tuin aan de slag! Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht doet een mens goed, zeker in deze barre tijden. Op deze site van ons tuincentrum in %locations% gaven we al eerder tips over snoeien en stekken in de winter. Nu een handig stappenplan voor hoe je winterstekken neemt.

Lees meer...
Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in %locations% berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die v...

Lees meer...
5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zi...

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Kies een vorstvrije, droge dag om lekker in de frisse buitenlucht een paar struiken of bomen te snoeien of daar stekken van te nemen. Een coronavrije activiteit die je bovendien helpt te ontspannen én wat calorieën te verbranden na de vaak overvloedige feestmaaltijden.

Welke struiken en bomen snoei je...

Lees meer...