Veiligheidtips voor de feestdagen

Veiligheidtips voor de feestdagen

Juist dit jaar maken we het met de feestdagen in december binnen en buiten gezelliger dan ooit. Met knipperende lichtjes, flakkerende geurkaarsen, een prachtig versierde kerstboom, decoratieve kerstkransen en -stukjes, bloeiende planten in huis en tuin. Zo maken we er met ons allen het beste van in deze nare coronatijden. Het afsteken van vuurwerk is verboden dit jaar. Tot verdriet van velen, maar de meeste honden en katten wordt nu in ieder geval een groot aantal angstige uren bespaard. Waardoor je zelf ook meer ontspannen het nieuwe jaar kunt ingaan en je niet constant hoeft op te letten of je geliefde huisdier niet de benen neemt en gewond raakt of zelfs nooit meer terugkomt. Maar er is wel een aantal zaken waar je tijdens de feestdagen met huisdieren en kleine kinderen in huis mee moet oppassen. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een aantal tips.

5 Tips voor veilige en ontspannen feestdagen

1 Pas op met vuur

Kaarsen, theelichten, geurkaarsen, een brandende open haard of vuurkorf… Allemaal ontzettend sfeervol en gezellig. Maar pas op met kwispelende staarten en grijpgrage kinderhandjes. Laat kaarsen of andere vuurhaarden nooit onbeheerd branden. Gebruik stevige kandelaars en andere kaarsenhouders. Zet kaarsen op een hoge plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen, en/of in een lantaarn of stevig windlicht. Zet een speciaal scherm voor de open haard en een kinderhekje rond een vuurkorf. Hang ook geen decoraties direct tegen de verwarming, lampen of apparaten die warm worden; ze kunnen dan wellicht vlamvatten.

2 Gevaarlijke lekkernijen

Houd lekkernijen buiten bereik van honden en katten, want ze kunnen flink ziek worden van bijvoorbeeld een oliebol, rozijnen, krenten en druiven. Chocolade kan zelfs dodelijk zijn voor honden en katten.

3 Giftige planten

Zet kerststerren en amaryllissen op een plek waar honden en katten niet bij kunnen, want het blad én de bloemen zijn giftig voor deze viervoeters. Als het goed is hangt de mistletoe of maretak hoog genoeg om er met je partner onder te kunnen zoenen; bovendien houd je de giftige bessen ervan zo buiten hand- of pootbereik.

4 Maak de kerstboom dier- en kindvriendelijk

Zorg er sowieso voor dat de kerstboom, of deze nu echt of van kunststof is, stevig en stabiel in de pot of speciale houder staat. Ook de naalden van een kerstboom zijn giftig voor een hond of kat. Zet hun voederbakken dus niet onder of bij de kerstboom. Veeg of zuig regelmatig de uitgevallen naalden op. Hang geen breekbare kerstballen of andere breekbare decoraties onderin de boom. Een rennende of kwispelende hond kan er aardig wat van laten sneuvelen, net zoals een nieuwsgierige, speelse kat en een energiek klein kind. Niet alleen zonde, maar er liggen dan ook snijwonden op de (v)loer. NB Engelenhaar, zo’n heerlijk traditionele versiering voor in de kerstboom, bevat glasvezels, dus hang dat ook op veilige hoogte.

5 Veilig tafelen

Pas op dat kinderen of speelse honden het mooie tafelkleed niet van tafel kunnen trekken. Lekker gourmetten, steengrillen of fonduen? Werk het snoer zo veel mogelijk weg, zodat niemand erover kan struikelen en plak het eventueel vast met stevig tape. Zet de gourmet- of steengrillset of het fonduestel op een stabiele, onbrandbare ondergrond en vergeet de apparaten na gebruik niet uit te schakelen en de stekker uit het stopcontract te trekken.

Het hele team van ons tuincentrum in %locations% wenst iedereen een gezond, groen en florissant 2021!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Neem winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk meer thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter. Ga dus op een vorstvrije, droge en windstille dag lekker in de tuin aan de slag! Actief bezig zijn in de frisse buitenlucht doet een mens goed, zeker in deze barre tijden. Op deze site van ons tuincentrum in %locations% gaven we al eerder tips over snoeien en stekken in de winter. Nu een handig stappenplan voor hoe je winterstekken neemt.

Lees meer...
Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in %locations% berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die v...

Lees meer...
5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zi...

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Kies een vorstvrije, droge dag om lekker in de frisse buitenlucht een paar struiken of bomen te snoeien of daar stekken van te nemen. Een coronavrije activiteit die je bovendien helpt te ontspannen én wat calorieën te verbranden na de vaak overvloedige feestmaaltijden.

Welke struiken en bomen snoei je...

Lees meer...