Snoeien in maart

Snoeien in maart

Afhankelijk van het weer kun je in maart flink de snoeischaar in de tuin zetten en de winter wegknippen. Maar doe dit niet als het vriest of er nog strenge vorst wordt verwacht. Geduld is dan een schone zaak. Veel rozen, struiken en vaste planten knappen op van een goede snoeibeurt in maart, zeker wanneer je ze meteen wat compost of speciale mest geeft.   

Rozen snoeien

Snoei alle stam-, klim- en struikrozen, met uitzondering van de rozen die eenmalig bloeien, met een rijke bloei in mei-juni. Snoei de takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond (of het entpunt van een stamroos) en dan zo’n centimeter boven een naar buiten gericht oog (zo’n uitstekend puntje). Dit oog zal snel uitlopen en een nieuwe tak vormen. Snoei alle iele, dunne takjes weg, want die zullen geen bloemknoppen vormen. Bij een klimroos knip je alle zijtakken terug tot op circa 5 centimeter van de hoofdtak en laat ook hier altijd een oog aan de zijtak zitten.

NB Maart is ook een goede maand om rozen te planten!

Laatbloeiende clematis

Er zijn clematissen die nu al knoppen hebben die op springen staan, dus die laat je ongemoeid. Maar alle bosranken die in de zomer bloeien, zoals de Clematis viticella en Clematis orientalis, kun je nu terugsnoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond, vlak boven een paar bladknopjes.​

Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem

Deze kruidachtige gewassen zijn vorstgevoelig, dus snoei ze als er echt nog maar weinig kans op strenge nachtvorst is. Snoei ze lichtjes in vorm en nooit tot op het kale hout, want dan lopen ze meestal niet meer uit. De heiligenbloem (Santolina) kun je iets verder inkorten; met ongeveer een derde.

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en hortensia ‘Annabelle’

Deze kun je nu diep terugsnoeien tot zo’n 25 centimeter boven de grond, want deze hortensia’s bloeien op het nieuwe hout. Zakte de ‘Annabelle’ afgelopen jaar wel erg diep tot op de grond door het gewicht van de enorme witte bloemen? Snoei hem dan iets minder ver terug. Dan vormt de struik iets kleinere bloemen en stevigere takken. 

Vlinderstruik (Buddleja)

Wees niet kleinzerig en knip alle takken terug tot op kniehoogte of ongeveer 50 centimeter, boven twee bladparen, want de struik bloeit op het nieuwe hout.

Klimop, coniferen en taxushagen

Klimop en coniferen kun je nu fatsoeneren door uitstekende ranken en takken af te knippen. Een verouderde taxushaag kun je flink terugsnoeien, zelfs tot op het kale hout. Gebruik voor dikkere takken een takkenschaar of een snoeizaag. Een jonge haag snoei je lichtjes in vorm. Snoei een taxushaag altijd van beide zijden licht taps toelopend naar boven, zodat alle takken – de iets breder gelaten, onderste incluis – genoeg zonlicht vangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...